A Nagykaposi Református Egyházközség örömmel fogadta a magyar kormány döntését a Felvidéki Óvodafejlesztési Programról. Miután a presbitérium jóváhagyta az óvoda és bölcsőde építését, a parókia szomszédságában három telket vásároltunk meg – idézte fel a kezdeteket a gyülekezet gondnoka, Papp László. Mivel nem nyert jóváhagyást az első tervezet, újat kellett készíttetni, ami lelassította az építkezési előkészületet. Így csak az elmúlt év júniusában kezdődhetett meg az építkezés, illetve előtte szükséges volt még az alapok megerősítésére. A kivitelező egy év elteltével fejezte be a munkálatokat – összegezte az eltelt időszakot a gondnok. „A sok buktató és nehézségek ellenére a jó Isten megsegített bennünket, s már csak az a célunk, hogy gyermekek töltsék be minél hamarább a jelenleg még üres tereket” – fogalmazta meg a gyülekezet vágyát is Papp László.

„Ezen a mai napon hálát adunk mindezért. S azért is, hogy népünk és Anyaszentegyházunk élére olyan vezetőket adott, akik számítanak Istenre, megbecsülik ajándékát és akik nemcsak felelősséget éreznek, hanem felelősséget is hordoznak egymásért. Ennek a jele a most megnyíló óvoda és bölcsőde" – hangsúlyozta Pándy Árpád lelkipásztor. Örülünk, hogy az óvodafejlesztési programnak a nagykaposi egyházközség is részese lehet, amelynek beteljesedéséért hálát adhatunk Istennek – mondta, majd köszöntötte a megjelenteket.

Rákos Loránt egyetemes lelkészi főjegyző Pál apostolnak a Rómabeliekhez írott levele alapján a reménységről szólt igehirdetésében. „A reménység építeni képes. Mi hisszük, hogy /…/ a nagykaposi bölcsőde és óvoda is ilyen reménység alapján megépült otthonává lesz a jövő magyar keresztyéneinek. /.../ A reménység ugyanis Istenbe vetetten nem szégyenít meg, ellenkezőleg, összefogásra, építésre, öntudatra, végül pedig hálaadásra invitál” – hangsúlyozta, majd kifejtette, hogy Nagykaposon olyan bázist adnak át, ahol a magyar gyermekek abban az előbbre vivő reménységben nevelkedhetnek, hogy a magyar keresztyénség nem hal ki Felvidékről, mert rengeteg még itt a dolgunk.

„Néhány perccel ezelőtt azt énekeltük az egyik zsoltárban, hogy a várfalakon őrök álljanak. Ez az egy mondat jól illik ehhez a mostani eseményhez, amikor Nagykapos végvárában, egy őrhelyen avatunk” – mondta beszéde elején Grezsa István a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programért felelős miniszteri biztos, hozzátéve, hogy a most felavatandó bölcsőde és óvoda egy nemzeti őrhely, ahová gyermekek fognak járni, s a gyermekzsivaj fogja jelenteni a jövőt, amiért ez az óvodaprogram elindult.

Az óvodák csak falak, a minőség fogja azt biztosítani, hogy a magyar mesevilágon és a magyar nyelv megőrzésén keresztül építsük azt a jövőt, amelyben minden gyermekre számítunk – magyarázta a miniszteri biztos utalva arra, Nagykaposon is lehetőséget kapnak a szülők arra, hogy gyermekeik számára a legkorszerűbb bölcsődét és óvodát válasszák.

A templomi hálaadó istentisztelet után a gyülekezet átvonult a Kiskakas bölcsőde és óvoda épületéhez, ahol énekkel szolgált a pedagógusokból álló kórus. Az intézményt szalagátvágással adták át, az érdeklődők pedig bejárhattak az épületet.

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház fennhatósága alá tartozó, a templom, a parókia és az ifjúsági ház szomszédságában felépült Kiskakas bölcsőde és óvoda 25 gyermek befogadására alkalmas. Két óvodai és egy bölcsődei csoportnak ad majd helyet. A 783 négyzetméteres intézmény a magyar kormány 441 millió forintos támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

Forrás: reformata.sk, MTI, Fotó: reformata.sk/Iski Ibolya