Óvónőknek szervez konferenciákat a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) a magyar kormány támogatásával megvalósuló Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében. Az első ilyen rendezvényt november 25.-én tartották meg.

Az Óvodapedagógusok a gyermekközpontú óvodákban című konferencián a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) közép-erdélyi alelnöke, Virág Erzsébet, az oktatási minisztérium képviseletében pedig Mayla Júlia üdvözölte a jelenlevőket. Dr. Grezsa István kormánybiztos beszédében a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programról adott tájékoztatást a jelenlévőknek, többek között azt hangsúlyozva, hogy a magyar kormány hosszú távon szándékozik megerősíteni a határon túli magyar oktatás „gyökerét", a bölcsődéket és óvodákat.

Jelenleg 48-49 ezer gyermek jár magyar tannyelvű óvodába a Kárpát-medencében, de az ideális 60 ezer lenne. A kormánybiztos elmondta, hogy a program a 2019-es év végéig 38,5 milliárd forinttal támogatja azokat a Kárpát-medencei óvodákat, ahol magyar nyelven folyik az oktatás. Ebből az összegből több mint 150 új ingatlant fognak felépíteni, 450 óvodát pedig korszerűsíteni.

A tervekben szerepel, hogy 1670 óvodát játszósarkokkal, fejlesztőcsomaggal látnak el, melyek 35 magyar nyelvű készségfejlesztő játékot, mesés- és mondókás könyvet tartalmaznak, és mindez egy kisszekrény méretű polcra helyezhető ki. Ilyen úgynevezett „Magyar Sarkot” a konferencián Grezsa István öt közép-erdélyi megyét képviselő óvodapedagógusnak adott át.

Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke köszöntő beszédében örömmel nyugtázta, hogy az óvodafejlesztési projektben a magyar kormány stratégiai partnerként tekint az RMPSZ-re, és a szövetség részese lehet a fejlesztési elképzelés megvalósításának.

A konferencián jelen levő szakemberek a program keretében megvalósuló képzésekről tájékoztatták Közép-Erdély magyar óvodapedagógusait.

Demény Piroska, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója az óvodapedagógusok didaktikai kultúrájának megújulásáról, Horváth Gizella, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem oktatója az óvoda és a család közötti együttműködéséről, míg a sepsiszentgyörgyi Romániai Magyar Néptánc Egyesület részéről Deák Gyula a népi hagyományok általi kompetenciafejlesztésről értekezett.

Ugyanebben a témakörben 2017 decemberében konferenciákat szerveznek még Szovátán, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Nagyváradon is.

A konferencián rövid műsorral közreműködött a kolozsvári Méhecske óvodába járó gyermekek csoportja.

(Forrás: szabadsag.ro, rmpsz.ro / Fotó RMPSz)