A székelyhídi romák lélekszámukat tekintve jelentős közösséget alkotnak. Az iskolai oktatás szerves része a roma emberek életkörülményei javításának, ennek része az óvodafejlesztés. A baptista imaház szomszédságában fog felépülni a magyar kormány támogatásával az első roma óvodaépület, amelynek alapkőletételén jelen volt mások mellett Grezsa István, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Lászlófy Pál István, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke, Oláh Sándor, az RMPSZ óvodafejlesztés beruházási programkoordinátora és Cseke Attila szenátor.

Az ünnepi beszédek sorát megnyitó Grezsa István kiemelte, a program célja a külhonban élő magyar ajkú cigányság integrálásának elősegítése. Ígérete szerint mindegyik elszakadt területen épülni fog hasonló roma intézmény, a magyar kormányra mindig számíthat a közösség.

Lászlófy Pál István köszönetet mondott azért a következetes nemzetpolitikáért, amellyel a magyar kormány cselekvően igyekszik a nemzet egységének megerősítésére szerte a Kárpát-medencében. Ez garanciát jelent megmaradásunkra – fejtette ki.

Cseke Attila örömmel nyugtázta, hogy a magyarságnak sikerült megvalósítania a többszintű összefogást. Ez tetten érhető helyi szinten, de jó az együttműködés a pedagógusokkal, illetve a magyar kormány és az RMDSZ között is, hangsúlyozta. „Megmaradásunk legfőbb záloga, hogy van intézményi rendszerűnk. Amikor óvodát építünk, az jövőépítés a magyar ajkú roma közösség számára is. Ilyen összefogással tudunk eredményesek lenni” – fejtette ki a szenátor.

A meghívottak közösen helyezték el az időkapszulába a majdani óvoda alapító okiratát, tervrajzát, az építkezési engedélyt, valamint két kislány jövőnek üzenő rajzait.

Az időkapszula „bebetonozását” követően a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében nemrég felépült református óvodát látogatták meg a jelenlévők. A kétszintes létesítmény kivitelezési munkálatai másfél évvel ezelőtt kezdődtek el a kisváros legnagyobb lélekszámú vallási közösségében. A következő tanévtől várják a kicsinyeket, két napközis és egy bölcsődei csoport fog működni, összesen hatvan gyermeket tudnak majd fogadni.

Forrás: Erdély Online