A magyaroknak a 20. század a megmaradás évszázada volt, de a 21. század már a gyarapodásé, így a magyar a Kárpát-medence nyertes nemzeteinek sorába fog lépni - jelentette ki Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a felvidéki Nagycétényben.

A miniszteri biztos a program keretében megépülő magyar nyelvű óvoda és bölcsőde alapkőletételén kijelentette: a magyar nemzetpolitikában eljött annak az ideje, hogy rendszerszintű beavatkozások történjenek. Ilyen az Óvodafejlesztési program is, amelyből jól látható, hogy a magyar kormány figyelme az egész Kárpát-medencére kiterjed. "Minden magyarra számítunk, ki kell tartani és kősziklára kell építeni azt a bizonyos házat, amely a nemzeti identitás megvallását és a keresztény gyökerek megőrzését jelenti" – fogalmazott Grezsa István.

Az új nagycétényi intézmény azzal, hogy a nyelvhatáron lévő településen összegyűjti a magyar gyermekeket, missziós feladatot is ellát majd - folytatta. A Zoboralja egyik legnagyobb, többségében magyarok lakta településén épülő komplexum a tervek szerint idén őszre készül el. Az intézmény megépítését 132 millió forinttal támogatja a magyar állam.

A Felvidéken a program keretében felújított intézmények száma már meghaladta a száztízet, és ütemszerűen halad az újak építése is. Az utóbbiak közül már elkészült a révkomáromi református óvoda, befejezés előtt állnak a rimaszombati, nagyszelmenci és tőketerebesi intézmények, valamint előrehaladottak a munkálatok Kassán is.

Forrás: MTI