Az óvodaavatáson részt vett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára és dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja (Закарпатська область) együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

Az államtitkár a helyszínről telefonon az MTI-nek nyilatkozva elmondta, „külön öröm számunkra, hogy ez már a második olyan óvoda a magyarok által is lakott ukrajnai megyében, amely csatlakozott a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programhoz, de amelybe kizárólag ukrán gyerekek járnak, ugyanis a szlovák határhoz közeli Csontos (ukránul: Kosztrino) egy színukrán falu.” Jelenleg az egész Kárpát-medencére kiterjedő program harmadik üteme tart éppen – tette hozzá. – Az óvodába 40 gyerek jár, akiknek a szülei vállalták, hogy gyerekeik a pedagógiai program keretében magyar nyelvet tanuljanak – magyarázta.

"Számunkra fontos, hogy Kárpátalján is a különböző nemzetiségek megismerjék egymás kultúráját, tehát az ukránok is a magyart" – jelentette ki Potápi Árpád János. A másik nemzetiség kultúráját pedig talán a nyelvtanulás révén lehet a legkönnyebben megismerni. A magyar történelemhez szorosan hozzátartozik ez a tájegység, és fontos lépés, hogy egy ökörmezői (ukránul: Mizshirja) óvoda tavalyi átadása után, most itt Csontoson is átadhattunk egy óvodát, amelynek felújítása és modernizálása 27,1 millió forintba került" - fejtette ki az államtitkár.

Forrás: MTI