A közigazgatásilag Balázsfalva városhoz tartozó Magyarpéterfalván a Kárpád-medencei Óvodafejlesztési Program támogatásával épülő óvoda alapkövét tették le. Az alig több mint ötszáz lelkes településen a lakosság 94 százaléka vallotta magát magyarnak az 2011-es népszámláláson.

Potápi Árpád János köszöntésében örömének adott hangot, hogy a szórványban élő magyarság is magyar intézményt épít. Megjegyezte, a gyermekek szocializációs folyamatában az egyik legfontosabb állomás az óvoda. Ha a gyermekek anyanyelvű óvodába járnak, jobban tudják fejleszteni nyelvi készségeiket, és várhatóan később magyar iskolában tanulnak.

A magyarpéterfalvi óvodaépítésben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) a magyar kormány partnere. Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke a közmédiának adott nyilatkozatában arra is kitért, hogy a balázsfalvi önkormányzat segítő módon állt a kezdeményezéshez, és vállalta, hogy működteti az intézményt, ha felépül az óvoda.

Burus Siklódi Botond köszöntőjében elmondta: a beruházáshoz az eszközöket, a pénzt a magyar kormány biztosítja, de „a helyieknek kell majd lelket lehelni a falak közé”. Az elnök is úgy vélte: a beruházás a kis magyar sziget élni akarását bizonyítja.

A Gyulafehérvárral szomszédos Vajasdon az államtitkár óvodás és iskolás gyermekek délutáni foglalkoztatóját adta át, ami a kisközösség kulturális centrumaként is működik. Az építkezést a magyar állam 12,2 millió forinttal támogatta. A közigazgatásilag Felsőgáld községhez tartozó 806 lelkes Vajasdon a lakosság 37 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

 

Forrás: MTI, Fotó: Potápi Árpád János hivatalos Facebook oldala