Iráskészség-fejlesztés

 

Sokan azt gondolnák, hogy az íráskészség fejlesztéséhez elegendő, ha csak színezőt és ceruzát adunk az óvodás gyerek kezébe, és ezáltal majd megtanulja a helyes ceruzafogás, vonalvezetés technikáját. A finom- és grafomotorikus, azaz az írómozgás fejlesztése azonban ennél sokkal összetettebb folyamat.

A logopédusok szerint, a nagymozgások fejlesztése által, kúszva, mászva, gurulva, futva, ugrálva a gyerekek olyan képességei jutnak magasabb szintre, amelyek alapját képezik majd a finom mozgások fejlődésének, ezekre építhetünk és alapozhatunk óvodáskorban. Ekkor már beépíthetünk, főleg nagyobbaknál, olyan játékokat, amelyek célzottan az íráskészség, a vonalvezetés fejlesztésére összpontosítanak, felkészítenek az iskolára.

Milyen játékok is ezek? Az alábbi videóban összegyűjtöttem néhányat, de előbb pár szóban róluk:

Homokozás, gyurma, maszatolás tésztával

Mindegyik esetében erőkifejtésre van szükség, így erősödnek az ujjak, a csukló, összehangolódik a látás és a kézmozgás. Homokozni minden gyerek szeret, így már a legkisebbek is szívesen kísérleteznek a homok állagával, formázhatóságával. A gyurma, vagy a tészta pedig kifejezetten szórakoztató és készségfejlesztő eszköz az óvodások számára.

Ujjakkal történő festés, rajzolás

Ez a technika nem csak temperával vagy vízfestékkel valósítható meg, rajzoltathatunk homokba, lisztbe, vagy grízbe is akár.

Csiptetős játék csipeszek segítségével

Az ilyen jellegű játékok által főleg az írási folyamat, a helyes ceruzafogás, az íróujjak erősödése segíthető elő. A videóban egy színkeresős, vonalvezetős változatát láthatjuk, amely az óvodások számára nagyon is ideális és szórakoztató.

Ollóval vágás

Edzi és erősíti az ujjakat.

Hurokjátékok

Ide leginkább a tészta-, vagy gyöngyfűzős feladatok tartoznak. Ezek által fejlődik az ujjak összehangolt mozgása, segíti az íráshoz szükséges csuklómozdulatok gyakorlását.

Mozaik

A gyerekek egyik kedvence, a finom mozgások fejlődését segíti.

Vonalvezetős játékok

Az egyik legszórakoztatóbb játék, amelyben a mászás a vonalvezetéssel párosul, ilyen a videóban is látható diógurítós játék. Az Így tedd rá! népi játék és néptáncmódszertani program kárpátaljai képviselője, Jaró Klaudia foglalkozásvezető közreműködésével olyan szórakoztató játékot láthatunk, amely nagy térben gyakoroltatja azokat a mozgásformákat, amelyeket később az iskolában kicsi vonalak és kockák között kell alkalmazniuk a gyerekeknek az írástanulás során. „A hurokvonal például az „f” betű tanulásának előkészítése, ami, a tanárok elmondása szerint, egyébként nagy kihívást szokott jelenteni az iskolában.” - világít rá a fejlesztési lehetőségre Klaudia.

Véleményem szerint a bemutatott játékok nem drágán megvásárolt kellékei az írás-előkészítés, iskolára való felkészülés folyamatának, mégis élvezhető, szórakoztató eszközei az alapmozgások elsajátításának.

Azt gondolom, az óvodapedagógus szakma egyik legnagyobb szépsége, hogy egy dolgot számtalan módon tudunk elsajátíttatni a gyerekekkel, csak a kreativitásunktól függ, hogy mit és hogyan alkalmazunk. Dolgozhatunk papírral, termésekkel, bogyókkal, gyöngyökkel, tésztával, kombinálhatjuk a rendelkezésünkre álló eszközöket. A videóban bemutatott játékok is csak töredékei azoknak a fejlesztési lehetőségeknek, amelyekkel az iskolára készíthetjük fel óvodásainkat. Merjünk kreatívak lenni, használjunk minél több anyagot, ami a környezetünkben található, készüljünk együtt szülőként, óvó néniként az iskolára, s nemcsak a gyerekek, mi magunk is élvezni fogjuk az együtt töltött időt.

Sok közös játékot kívánok mindannyiunknak!

 

Az íráskészség fejlesztésének lehetőségei óvodás korban

 

2021. szeptember 28.
Pallagi Nikoletta
Pallagi Nikoletta

Pallagi Nikoletta vagyok, egy kárpátaljai magyar óvoda óvónénije immár tíz éve. Szerencsésnek vallhatom magam, hiszen egy összetartó csapat tagja vagyok, családként terelgetjük a ránk bízott gyerekeket, mindenki egyenrangú tagja közösségünknek! Eredetileg magyar nyelvet és irodalmat tanítanék, de mégis az óvodapedagógia lett az én utam. Kicsi gyerekekkel foglalkozni igazán öröm, hiszen az elismerés őszinte szívekből fakad. Példát mutatni, játszva nevelni, hagyományt őrizni, anyanyelvünket ápolni, értéket közvetíteni-ezek mutatnak utat és adnak igazán értelmet számomra a nehéz időkben is!