Az üveghegyen innen, dackorszakon túl… Érzelmi fejlődés óvodáskorban

Volt egyszer egy kicsi lány, akiről az egész környék tudta, mennyire szeret hisztizni. Már reggel kezdte, amikor anyukája fel akarta öltöztetni, visítva tépte le magáról a ruhákat…A bölcsibe vezető úton lefeküdt a földre, cipeltette magát, rugdosott. Vásárlás közben ordított, minden édesség kellett volna neki. Máskor azért vágta magát földhöz, mert zöld helyett sárga szívószálat kapott.

2022. június 23.

Hol az én helyem? Szociális készségek óvodáskorban

Elindultunk az oviba, egyik kezem az anyáét fogja, másikban a plüss cicámat szorongatom, kicsit félek, ez az első napom. Előttünk nagyobbacska kislány ballag az anyukájával, hátán hátizsák, de ő nem olyan félénk, mint én. Megfordul:

- Te is a mi ovinkba fogsz járni? - kérdezi.

- Igen. - felelem félénken.

- Meglátod, nagyon jó lesz!

 

2022. május 12.

Képességfejlesztés játékosan

Óvodáskorban a gyerekek az érzékelés, az észlelés, a figyelem és az emlékezet segítségével ismerhetik meg leginkább a környezetüket.

Ezeknek egy közös mozgatórugójuk van, mégpedig az a tény, hogy a játék pozitív élményeket, érzelmeket ajándékoz a gyerekeknek, ebből kifolyólag az iránt mutatnak érdeklődést, arra figyelnek igazán oda, ami érzelmileg megragadja őket.

2022. április 21.

„Gyülekeznek a felhők…” De mikor süt majd ki a nap?

Ovisaim egyik kedvenc mondókája:

Gyülekeznek a felhők,

esik az eső,

kopog a jég,

dörög az ég,

villámlik,

lecsap,

kisütött a nap.

 

Valahogy ehhez tudnám hasonlítani a kárpátaljai eseményeket is, csak egyelőre az bizonytalan, mikor jön el az a bizonyos napsütés, amikor minden lecsendesül, és minden ugyanúgy lesz majd, mint régen.

2022. március 03.

Játékos torna – ötletek ovisoknak

A gyerekek lételeme a mozgás. Éppen ezért nincs szükség nagy erőfeszítésre, ha mozgásra kívánjuk sarkallni őket. Akkor kell kicsit a fantáziánkat megmozgatni, ha tudatosan szeretnénk egy-egy készséget magasabb szintre emelni. Milyen készségekre gondolok? Egyensúlyérzék, reakciókészség, gyorsaság, térlátás, de sorolhatnám tovább is a testnevelés témakörébe tartozó kompetenciákat.

Úgy vélem, hogy ha játékba bújtatjuk a készségek fejlesztését, a gyerekek számára élménnyé formáljuk a feladatot. A népi játékok is ezen alapultak régen és éppen ezért jó őket újra elővenni. 

2022. január 27.

Ovis matek játékosan. A matematikai készségek fejlesztése

matematika az óvodában

Óvó néni, képzeld! Én már olyan okos és nagy vagyok, hogy húszig is el tudok számolni…”-újságolják sokszor lelkendezve kis ovisaim. Dicséret jár érte valóban, hiszen nagyon fontos tudni azt, hogy milyen sorrendben következnek egymás után a számok. DE! Vajon ugyanez az óvodás ki tudna-e válogatni a kupacból HÁROM darab almát, ha arra kérnénk? Miért vetül fel egyáltalán ez a kérdés? Mert a számnevek automatikus felsorolása még nem egyenlő a számfogalom ismeretével, vagyis azzal a tudással, amikor már a számjegyet a mennyiséghez, darabszámhoz tudja kapcsolni.

2021. december 09.

A beszédkészség fejlesztése játékosan

Nemrégiben egy hasonlóképp megfogalmazott szöveg került elém az egyik szülői csoportban: „Sziasztok! Tudnátok-e olyan szórakoztató, rövid meséket ajánlani, amiket a gyerek nézhetne a kocsiban, ameddig az oviba érünk?”

Nagy port kavart a poszt, rengeteg reakciót váltott ki, többen hangot is adtak nem tetszésüknek, és én is azon kezdtem el gondolkodni, hogy sokan miért rögtön a technika vívmányait akarják segítségül hívni, ha a gyerek lefoglalásáról van szó.

2021. november 11.

Az íráskészség fejlesztése játékosan

Iráskészség-fejlesztés

Sokan azt gondolnák, hogy az íráskészség fejlesztéséhez elegendő, ha csak színezőt és ceruzát adunk az óvodás gyerek kezébe, és ezáltal majd megtanulja a helyes ceruzafogás, vonalvezetés technikáját. A finom- és grafomotorikus, azaz az írómozgás fejlesztése azonban ennél sokkal összetettebb folyamat.

2021. szeptember 28.

Óvodai beszoktatás… könnycseppek és mosolyok

ovikezdés

Részlet egy hároméves „naplójából”: „Nem tudom, mi az az óvoda. Anyu napok óta hajtogatja, hogy már elég nagy vagyok, hogy óvodába menjek. Szerinte ott sok gyerek lesz, sokat lehet játszani, lesznek nénik, akik vigyáznak ránk, őket hívják óvó néniknek.

2021. augusztus 05.

Gyerekszemmel a világ

utazás a mesék birodalmába

Béke, béke, halacska, nem leszünk mi haragban” - így hangzik az a – szerintem mindenki számára ismert – mondóka, amivel a gyerekek kibékülnek egy-egy kisebb konfliktus után. Az én óvodásaim ennek, az általuk kibővített verzióját használják: „…ha haragban leszünk, úgyis kibékülünk.” És náluk ennyivel le is van zárva a vita, soha többé nem gondolkodnak azon, ki is volt a hibás, vagy, hogy éppen kinek volt igaza. Számukra a közös élmény, a játék által szerzett öröm sokkal fontosabb.

2021. június 17.