A gyerekek lételeme a mozgás. Éppen ezért nincs szükség nagy erőfeszítésre, ha mozgásra kívánjuk sarkallni őket. Akkor kell kicsit a fantáziánkat megmozgatni, ha tudatosan szeretnénk egy-egy készséget magasabb szintre emelni. Milyen készségekre gondolok? Egyensúlyérzék, reakciókészség, gyorsaság, térlátás, de sorolhatnám tovább is a testnevelés témakörébe tartozó kompetenciákat.

Úgy vélem, hogy ha játékba bújtatjuk a készségek fejlesztését, a gyerekek számára élménnyé formáljuk a feladatot. A népi játékok is ezen alapultak régen és éppen ezért jó őket újra elővenni. 

A logopédusok szerint a nagymozgások befolyásolják a beszédfejlődés menetét. Annak a gyereknek, aki sokat kúszik, mászik, szaladgál, megfelelően fejlődik az az agyféltekéje, amelyik a beszédkészség fejlődéséért felelős.

Az alábbi videóban összegyűjtöttem néhány olyan ötletet, melyek megvalósítása nem igényel sok előkészületet, élvezhető és több készség fejlesztését is célozza egyszerre.

Az egyensúlyérzék, illetve a térbeli tájékozódás fejlődését sokféleképpen segíthetjük. A videóban egy krokodilokkal teli tavacskában kell kicsi hidacskán, majd nehezítésképp köveken végig haladniuk a gyerekeknek. Ez csak egy ötlet, ami variálható, tovább fejleszthető és a gyerekek igényei szerint alakítható.

A gyors reagálás készségét, illetve az ehhez szükséges figyelem fejlesztését szolgálja a videóban is látható, sokak számára ismert székfoglaló játék, a zenefoglalkozások favoritja. Ebben, amint elhallgat a zene, mindenkinek egy székre le kell ülnie, akinek nem marad, az kiesik a játékból. Óvodánk zenepedagógusa nagyon sok hasonló zenés játékot játszik a gyerekekkel, ilyen például a „Nappal és éjszaka”, amikor lassú zenére a gyerekeknek alvást kell imitálniuk, gyorsra pedig mozoghatnak kedvükre. Nagyon sok körjáték is hasonlóképpen fejleszti a reakciókészséget, gyorsaságot, ügyességet. („Egyet üt az óra, nem jön a boszorka…”)

Nálunk nagyon sok módszertani könyv ajánlja délutáni tevékenységként az úgynevezett „profilaktika (megelőzés)…” jegyében olyan gyakorlatok végzését, amelyek a lúdtalp kialakulásának megelőzését szolgálják, illetve az egyenes testtartásban játszanak fontos szerepet. Erre nagyon alkalmasak a mezítlábas szőnyegek, ahol a gyerekeknek különböző állagú és tulajdonságú anyagokból – például homokból, kavicsokból – készült járdán vagy szőnyegen kell végighaladniuk. A videóban is ennek láthatjuk egy változatát, ahol gyöngyökön, pamutból készült bojtocskákon, hajcsavarókon át vezet az út: mezítlábas szőnyeg cuki kukacnak álcázva.

Az egyenes testtartás, valamint az egyensúlyérzék fejlesztésének érdekében sok bab- vagy homokzsákos játékot játszhatunk. Sétálhatnak vagy ugrálhatnak vele, miközben a fejükön kell megtartani azt.

Számomra az óvodapedagógusi szakma legnagyobb szépsége, hogy határtalanul, a saját fantáziánk, ötletességünk, elképzelésünk szerint alkalmazhatunk bizonyos módszereket. Nem kell leragadni szabályoknál. Ennek jegyében sokszor felhasználjuk a jól ismert körjátékot úgy, hogy belecsempészünk valami mást. Sokszor játszunk például úgy fogó-elkapó játékot, persze nagyobb gyerekekkel, hogy a résztvevő játékosok nemcsak futva mozoghatnak a térben, hanem irányított mozgásformát követve: lábujjhegyen, sarkon járva, hátrafelé haladva, négykézláb stb.

A legjobb visszajelzés, hogy valóban élvezetes, s nem mellesleg fejlesztő jellegű tevékenységformát választottunk, a kipirult arcú, élményektől eltelt óvodások őszinte vallomása: „Óvó néni!... Ez nagyon jó volt!

 

Játékos torna - ötletek ovisoknak

 

2022. január 27.
Pallagi Nikoletta
Pallagi Nikoletta

Pallagi Nikoletta vagyok, egy kárpátaljai magyar óvoda óvónénije immár tíz éve. Szerencsésnek vallhatom magam, hiszen egy összetartó csapat tagja vagyok, családként terelgetjük a ránk bízott gyerekeket, mindenki egyenrangú tagja közösségünknek! Eredetileg magyar nyelvet és irodalmat tanítanék, de mégis az óvodapedagógia lett az én utam. Kicsi gyerekekkel foglalkozni igazán öröm, hiszen az elismerés őszinte szívekből fakad. Példát mutatni, játszva nevelni, hagyományt őrizni, anyanyelvünket ápolni, értéket közvetíteni-ezek mutatnak utat és adnak igazán értelmet számomra a nehéz időkben is!