Minden év október 15-én tartják a kézmosás világnapját. A 2008 óta számontartott kezdeményezést az UNICEF indította el, abból a célból, hogy felhívja a figyelmet kézmosás fontosságára. Az UNICEF kampánya elsődlegesen fiatal korúaknak, azon belül az óvodás korú gyermekeknek szól. A fejlődő országokban évente több mint ezer 5 év körüli gyermek hal meg olyan fertőzésben, amit a víz és az alapvető higiénia hiánya okoz.

A kézmosás világnapján több óvodában különleges programokkal, például baktérium-szépségversennyel és kézmosásról szóló versikékkel készülnek minden évben a jeles alkalomra.

Miért kell az ovis gyermekeknek jól kezet mosni?

Az egyszerű kézmosással tudja a gyermek leginkább megakadályozni a baktériumok és a vírusok tovább terjedését, ami hasmenést és egyéb betegségeket okozhat – COVID járványtól függetlenül. Mindemellett a kisgyermekek hajlamosabbak a baktériumok általi fertőzésekre az immunitásuk hiánya miatt.

Ezért jó ötlet és kötelező kezet mosni tüsszentés, köhögés után, valamint kidobni a használt papírzsebkendőket - különösen akkor, ha valaki beteg a családban.

Hogyan kell jól kezet mosni?

 • Nedvesítsük meg kezünket meleg vízzel!
 • Szappanozzuk be a kezünket!
 • Dörzsöljük át a kezünket minimum 20 másodpercig!
 • Bő vízzel öblítsük le a kezünket!
 • Tiszta, száraz törülközővel, papírtörlővel vagy kézszárítóval szárítsuk meg a kezünket!
 • + 1 Ha nincs a közelben mosdó, akkor használjuk bátran az alkoholos kézfertőtlenítőket!

Néhány ötlet, hogyan lehet az óvodás korú gyerekeket rávenni arra, hogy megszeressék a kézmosást

 • Egy egyszerű rutin segíti a szokások gyorsabb kialakulását a gyereknél, ezért biztosítsuk, hogy önállóan elérje a mosdókagylót ­ ehhez szükségünk lehet egy saját kis fellépőre.
 • A kisgyermekek szeretik önállónak érezni magukat. Így jó ötlet, ha saját szappanjuk van. Például valami színes vagy rajzfilmfigurával díszített szappan sokkal mókásabb.
 • Az óvodában a jutalmazási rendszer hatékony módja a viselkedés nyomon követésének, így hasznos lehet ezt már a kezdetekkor bevezetni.
 • Használjunk képi emlékeztetőket: például ragasszunk vicces, szemet ábrázoló matricákat a szappantartóra, illetve a fürdőszoba ajtó belső oldalára, hogy emlékeztessük a kisgyermekeket.
 • A gyerekeknek példát kell látniuk maguk előtt és minden alkalommal emlékezniük kell a mindennapi rutinra. Így válik automatikussá a kisgyermek számára is a kézmosás.

 

A felnőtt társadalom nagy része nincs tisztában a helyes kézmosás mikéntjével, és azzal sem, hogy bizonyos esetekben ajánlott vagy éppen kötelező a szappanos kézmosás. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már egészen fiatal korban elsajátítsák a gyermekek a helyes kézmosás „csínját-bínját” és ez a gyakorlat - hasonlóan a helyes fogmosáshoz - mielőbb beépüljön az ovis gyermekek mindennapjába.

 

 

2021. október 15.
Fecske Gábor László