A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program kormányunk hosszú távú befektetése a magyar jövőbe. Ez a fejlesztés más gazdasági és oktatásügyi beruházásokkal együtt olyan rendszerszintű beavatkozás, melynek együttes sikere biztosíthatja a 15 milliós magyarság egy nemzeti közösségbe szervezését.

A program első szakaszában rendelkezésre álló összeget nagyrészt óvodák és bölcsődék felújítására, valamint újak építésre lehet fordítani, kisebb részben pedig humánerőforrás fejlesztésre. Közel száz éves tartozás kiegyenlítését kezdte el ezzel a magyar állam.

Nem bonyolult dolog ez! Ha hozzásegítjük a közösséget, hogy szép, új, jól felszerelt óvodát építhessen, ahol kiváló képzettségű, barátságos óvónők foglalkoznak a gyerekekkel, bizonyára örömmel választja mind több, akár vegyes házasságban élő szülő a magyar óvodát. Sőt meggyőződésem, hogy óvodáink korszerűségét, színvonalát megtapasztalva még nem magyar szülők is szívesen fogják gyermekeiket magyar óvodába íratni. Nem kétséges ugyanis, hogy a jó minőség egészen az iskoláig ható versenyelőnyhöz segíti a kicsiket. 

Sok nagy magyar gondolkodó és művész megfogalmazta már, hogy nyelvünk megőrzése, ápolása nemzeti létünk, fennmaradásunk záloga. Ezért a Kárpát-medencében, határon túl élő magyaroknak minden segítséget megadunk, hogy számukra ne vállalás legyen anyanyelvük megtartása, továbbadása gyermekeiknek, hanem természetes jog és lehetőség.

Grezsa István 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos