mézeskalács

 

A gyerekek mindennel nagyon szeretnek foglalkozni, minden érdekli őket, kíváncsiak, szeretnek új dolgokat felfedezni. Érdeklődési körüket befolyásolja, hogy milyen hatások érik a családban, az óvodában, később az iskolában, mi mindennel találkoznak.
Tőlem az ovisaim minden nap megkérdezik, mit fogunk ma csinálni, milyen foglalkozás lesz? Mindig új és más dolgot kell kitalálnom, amire odafigyelnek, érdekes számukra.
Ilyen volt a mézeskalács sütés is. Régebben díszítettünk már mézeskalácsot együtt, de most az elkészítésében is segíthettek, amit nagy örömmel tettek. Kis kezecskéikkel gyúrták, nyújtották, szaggatták a kalácsokat. Meg is lepődtem, milyen ügyesen nyújtottak, és azt is elég volt egyszer elmagyarázni, hogy a tepsire a kalácsokat úgy rendezzük el, hogy minél több férjen, de mégse legyenek túl közel egymáshoz.
Fejleszt-e valamit a mézeskalácssütés amellett, hogy szuper kikapcsolódás a gyerekeknek? Igen, nem is egy területen. Nagyon jól fejleszti a finommotorikát, a kézügyességet, a gyúrás és szaggatás által. Emellett a figyelmet, a megfigyelőképességet, a gondolkodást, a kreativitást (a cukormázzal való díszítés során), a türelmet, a kitartást, az együttműködést,  alkalmazkodást a többiekhez. Nem is gondolnánk mennyi fejlesztési lehetőség rejlik benne.
Mindenkinek ajánlom akár az óvodában, akár otthon, hogy vonjuk be a gyermekeket ilyen tevékenységekbe. 
Mézeskalács recept
1 tojás
1dl tej
150 g cukor
100 g méz
60 g vaj
2 kávéskanál szódabikarbóna
Mézeskalács fűszerkeverék, fahéj ízlés szerint
450 g liszt
Elkészítés:
A tojást és a tejet habverővel elkeverem, majd hozzáadom a többi hozzávalót a liszten kívül. Gőz fölött, addig főzöm, míg hab nem képződik a tetején. Ha levettem a gőzről, én pár percre hideg vízbe teszem az edényt, hogy kicsit kihüljon ez a szirupos elegy. Majd hozzászitálom a lisztet. Miután összedolgoztuk, a tésztát pihentetni kell hideg helyen körülbelül 45 percig. 
Sütés: 180 C fokon, 9-10 perc 
Cukormáz:
1 közepes tojásfehérje
170 g porcukor
A tojásfehérjét elkezdem habosítani, majd fokozatosan hozzáadom a porcukrot, lehet kézi habverővel vagy akár mixerrel is kicsit kihabosítani. Ha túl kemény lett a massza pár csepp vízzel lehet rajta higítani. Ha túl folyékony, porcukor hozzáadásával tudunk rajta javítani. 
Kicsit időigényesebb folyamat, de cserébe rögtön puha mézeskalácsot kapunk, ami napok múlva is finom puha. 
Áldott adventi időszakot és békés, boldog karácsonyt kívánok!

 

 

2021. december 16.
Orosz Éva
Orosz Éva

Orosz Éva vagyok, 5 éve dolgozom óvodapedagógusként szülőfalumban, Kárpátalján. Még tanulmányaim befejezése előtt sikerült munkába állnom, ami nagyon jó dolog volt, mert a tanult dolgokat egyből a gyakorlatban tudtam alkalmazni. 2019-ben végeztem el a mentálhigiénés segítő képzést. Az ez által szerzett tudás még jobban segít számomra megérteni a gyermekek érzelmi világát. Feladatomnak tekintem az oktató-nevelő munka mellett a gyermekek lelki támogatását is.

Azért szeretek gyerekekkel dolgozni, mert nekik van a legnagyobb szívük és úgy szeretnek, ahogy vagyunk, feltétel nélkül.