Temperamentumok

temperamentumok

Nincs két egyforma ember a világon – szokták mondani. Valóban így is van, minden gyerek és ember más jellemvonásokkal rendelkezik. A gyerekek meghatározott jellemvonásokkal születnek, különböző temperamentummal vagyunk „megáldva”, melyek a környezet és benyomások hatására módosulhatnak. A temperamentum más néven vérmérsékletet jelent, ami nem más, mint a külvilág ingereire adott válaszok együttese.

2021. október 21.

Iskolaérettség, avagy készen állsz már a sulira?

iskolakezdés

„Alig várom már, hogy iskolás legyek…” halljuk mi óvónők sok gyerek szájából ezt a mondatot az ovi utolsó napjaiban, amelyek már oly nehezek a gyerekeknek. Főleg azért mert ők már akkor iskolába szeretnének menni.

Néhány nappal az iskolakezdés után, s még később is, néhány gyerek szomorúan megjegyzi, hogy de jó volna még óvodába járni.

-        Na milyen az iskola, hogy tetszik? (Kérdeztem az egyik kisgyerektől nemrég)

-        Rossz!

-        Miért mondod ezt?

-        Azért mert nem lehet sokat játszani, csak kicsit.

2021. szeptember 08.

Mozgásra fel! Nyári sportprogram az oviban

Sport az óvodában

Itt a nyár, a kikapcsolódás, a pihenés ideje, ilyenkor minden más. Így van ez az oviban is, nyáron általában kötetlenebb foglalkozásokat tartunk, mint a tanév többi napján. Ilyenkor mindig játszunk önkéntes játékot, a gyerekek érdeklődésére alapozva, például kint az udvaron krétával rajzolunk a földre, tornázunk, sétálunk s így tovább… Természetükből adódóan minden gyerek nagyon virgonc, mozgékony. Részben, de nem csak ezért, a sport az egyik olyan alap, amit már kiskorban fontos beépíteni a gyerekek napirendjébe.

2021. július 22.

Ki is a pedagógus?

pedagógusnapra

Szereted a munkád? Szereted a gyerekeket? Az utóbbi időben nagyon sokan tették fel nekem ezeket a kérdéseket. A válaszom minden esetben az volt, hogy természetesen igen, ha nem szeretném, nem lennék pedagógus.

2021. június 10.

Együtt a Földért! Sok kicsi sokra megy

virágot ültettünk

Az elmúlt héten, április 22-én méltattuk a Föld napját. Óvni kell Földünket, azt a helyet, ahol élünk, ami otthont ad nekünk, ami körbevesz minket. Halljuk ezt a médiából, s nagyon sok helyről, azonban mégis azt látjuk, hogy az emberek többsége szemetel, nem törődnek a környezettel. Miért van az, hogy tudjuk, hogy védeni kellene a környezetet, ám mégsem ezt tesszük.

2021. április 28.

Tavasz… megújulás

tavasz

Itt a tavasz, ilyenkor megújul a természet, kivirágoznak a fák, kizöldül minden. De vajon mi van velünk, emberekkel, mi is megújulunk ilyenkor?

Számomra nagyon fontos, hogy időnként nézőpontfrissítést tartsak, megújuljak lélekben és testben is. Óvodapedagógusként munkám során is többször kell megújulnom, hogy új lendületet nyerjek.

2021. április 15.

Öröm óvodába járni

óvodások

Egy pályakezdő pedagógus nagyon elszánt, ambiciózus, tele van ötletekkel. Frissdiplomásan, pályakezdőként elméletben mindent tudunk, hogyan kell csinálni, s alig várjuk, hogy ezt gyakorlatban alkalmazzuk. Így voltam ezzel én is, s még sokan mások is, úgy hiszem. Ám a valóság teljesen más. Igaz, tanulmányaim során többször voltam gyakorlaton, de az nem olyan, mint mikor „élesben” én vagyok az óvó néni. Nekem kell egész nap a gyerekekkel lenni, foglalkozni velük, fejleszteni, óvni-védeni, vigasztalni őket.

2021. március 04.

Szeretetnyelvek – Ismerjük-e a gyerekeket?

Óvodások

Vannak olyan emberek, akikre azt szoktuk mondani, hogy ő bizony tud beszélni a gyerekek nyelvén. Ám valójában így van ez? Nem mindenki tud beszélni a „nyelvükön”?

Ha most azt kérdezném, hogy ismeri-e a gyerekét, vajon mi lenne a válasz? El tudja mondani, milyen is valójában, mire van szüksége leginkább, hogy egészséges, érzelmileg stabil felnőtté váljon?

A gyermekek jobb megismeréséhez azt ajánlom, hogy ismerkedjünk meg a szeretetnyelvekkel, amelyek segítségével, lehetőség nyílik megtanulni a „gyermekek nyelvén beszélni”.

2021. február 25.

Fejlesztő foglalkozások régen és most

Régi játékok

Memóriajátékok, társasjátékok, kártyák, kirakók és még sorolhatnám nap végéig is mennyi különböző féle játékok állnak rendelkezésükre. Ezek nélkül nem is tudnánk elképzelni napjainkat. Helyet kapnak otthon és az óvodában is. Gyermekeinket különböző logikai, fejlesztő játékkal kötjük le, és így próbáljuk mindinkább okosabbá tenni őket.

2021. január 26.

Varázslat az óvodában

kezek

Minden kezdet nehéz – szokták mondani, s nincs ez másként az óvodában sem. Amikor a kicsiny gyermek megérkezik hozzánk, némi időre van szüksége, míg megismer minket, csoporttársait. Meg kell tanulnia anyukája, apukája nélkül lenni egy számára addig ismeretlen helyen, ismeretlenekkel körülvéve. Van, akinek a beilleszkedés nagyon gördülékenyen megy, de vannak olyan gyerekek is, akiknek nehezebb ez a folyamat. Mégis szinte észrevétlenül történik meg a beilleszkedés, egyik napról a másikra. Olyan varázslat történik az óvodában, ami számomra is megmagyarázhatatlan.

2020. december 12.