mezőn

 

„Hurrá, hurrá itt a nyár. Az ovinak vége már” – mondja egy kedves kis gyermekvers. Június végén indul a nyári vakáció és vele együtt a várva várt pihenés, játék és móka. Minden gyermek örül mert, tudják, hogy ilyenkor nem kell korán kelni és oviba sietni, ilyenkor otthon lehet többet játszani, pihenni és új élményeket gyűjteni.

Nálunk Székelyföldön a kis falvakban a nyár nagyon sok családban a mezei munkákról szól. Természetesen jut idő a pihenésre is, de ilyenkor kaszálnak, forgatnak, takarnak, szénát hordanak, aratnak, csépelnek, veteményest gondoznak és még sorolhatnám. A vakáció kezdetétől pedig a legtöbb családban bizony a gyermek is részt vesz a munkában, ami egyáltalán nem baj.

Óvónőként megfigyeltem, hogy a gyerekek szeretik, ha bekapcsolódhatnak az otthoni munkába, mert a kapott komoly feladat azt is jelenti számukra, hogy bíznak bennük a szüleik, elhiszik, hogy ők is képesek felelősséget viselni valamiért. Pedagógiai szempontból is hasznos, mert így fejlődik a kötelességtudatuk, és sok egyéb téren is fejlesztő hatással van rájuk a munkajellegű tevékenység. Éppen ezért nagy örömmel tölt, el mikor látom, hogy a gyerekek is ott vannak a mezőn vagy a kertben. Ősszel mindig csillogó szemmel mesélik, hogy a mezőn fogtak szöcskét, ugráltak a szénabálán vagy segítettek gyomlálni. És ez így van jól, a feladat mellett hagyni kell őket játszani is. Tapasztalatom alapján ezek az élmények nagyon meghatározzák a gyermek személyiségét, és nem mondom, hogy többet ér egy tengerparti nyaralás élményénél, de van legalább akkora értéke a gyermek szemében.

Fontos, hogy bevonjuk őket a munkába akár csak egyszerű, apró feladatokkal. Mindenképpen vegyen részt a család életében így is. Lassan majd egyre több mindenre lesz kíváncsi és egyre több feladatot tudunk rá bízni. Persze nem szabad túlzásokba esni, és csak olyat lehet elvárni egy gyerektől, amire képes.

Nyári vakáció előtt az utolsó héten az óvodában az idén listát készítettünk nyári teendőinkről. Egy nagy lapra rajzoltunk egy nyári képet, majd a gyerekeket megkérdezve felírtam, hogy mivel fogjuk eltölteni a nyarat. Nagy meglepetésemre a legtöbb tevékenység, amit soroltak munka volt, persze szerepelt rajta játék, piknik, strand, nyaralás és más szabadidős tevékenység is, de ott volt a gyomlálás, szénataposás, locsolás is. Mindig csodálkozom, hogy a gyermekek mennyire másképp élik meg azt, ha segíthetnek a felnőtteknek. Számukra ez nem teher, sőt nagyon is örülnek a kapott felelősségnek, mert önállóbbnak, felnőttebbnek érzik magukat általa. Természetesen nem szabad leterhelni őket a túlzott munkával, hisz még csak gyerekek.

Írásomat néhány tippel, ötlettel, jó kívánsággal zárnám.

Ne feledjük: a vakációban játsszunk, pihenjünk, szórakozzunk, beszélgessünk sokat. Persze dolgozzunk is, de mindezt gyermekeinkkel együtt! Megtapasztaljuk majd, hogy ezek is igazi élmények, melyek végig kísérik gyermekünk életét.

Mindenkinek, kívánok szép nyarat és sok pihenést, kellemes vakációt!!!

 

 

2021. július 08.
Both Zsuzsika
Both Zsuzsanna

Üdvözöllek… Both Zsuzsanna vagyok, romániai magyar, ezen belül pedig székelyföldi, óvónő. Jelenleg egy kis, kb 200 - 300 fős székely faluban élek, ahol egyedül vagyok óvónő.

Pályám első nekifutásában csupán helyettesítői állást kaptam szülőfalumban Szentegyházán. Ott négy évet dolgoztam, mire lehetőségem nyílt egy véglegesebb állásra Homoródkarácsonyfaluban, ahol immár két éve tevékenykedek.