sün

 

A szeptemberi indián nyár után hűvösre fordult az idő. Közeledik a sünök téli álomra térése, éppen ezért fontos, hogy tisztába legyünk a tüskéshátú barátainkkal kapcsolatos néhány fontos tudnivalóval és azzal, hogy ha a kertben találkozunk egy sünnel, hogy tudunk biztonságot nyújtani neki.

Így októberben könnyen megtörténhet, hogy egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy sündisznó költözött a kertünkbe! Tudnunk kell, hogy a süni igen hasznos állat, hiszen megeszi a növényeinknek ártó meztelen csigákat, hernyókat, bogarakat és egyéb káros rovarokat, de megtámadja az egérfészket, illetve ehet növényi eredetű táplálékot is. A sünök éjjelente akár kettő-négy kilométert is sündöröghetnek táplálékkeresés közben.

Ősszel egyre több időt töltenek élelemkereséssel. A tél beköszönte előtt a sünnek el kell érnie a 600-650 grammot, csak az ilyen testtömegű példányoknak van esélyük a biztonságos áttelelésre és a túlélésére, mert csak ők rendelkeznek megfelelő zsírraktárakkal. A sünök téli álmot alszanak, ami azt jelenti, hogy hibernálják magukat. Visszahúzódnak rejtekhelyükre, majd szépen fokozatosan lelassul szervezetük működése, így a szívverésük is és elalszanak.

sün

A gyerekek általában nagy örömmel és lelkesedéssel fogadják a süniket. Fontos azonban, hogy a picik is tudatosan vigyázzanak a süncsaládokra.

Ebben - a számára létfontosságú – tél előtti időszakban a sünire számos veszély leselkedik a kertünkben, és a mi felelősségünk egy biztonságos környezet kialakítása számára:

 1. Őszi kerti munka közben figyeljünk arra, hogy az avart úgy kezeljük, hogy ne bolygassuk fel a sünfészkeket.
 2. Ha el szeretnénk tüzelni az őszi faleveleket és ágakat, minden esetben ellenőrizzük, hogy nem lapul-e sündisznó a kupac alatt.
 3. Ne égessünk el minden avarkupacot, és egy félreeső, nyugodt helyen hagyjuk meg a lehullott leveleket, így búvóhelyet és telelőhelyet biztosíthatunk számukra.
 4. Gondoskodjunk egy olyan területről, ahol békésen, elbújva pihenhet - akár süniházat is tehetünk ki neki.
 5. A nagyobb lyukakat, gödröket és a medencét takarjuk le, hogy bele ne pottyanjon a süni.
 6. Ne használjunk vegyszereket a kertben, mert az a sündisznó számára is mérgező, próbáljunk ki természetes praktikákat – például a kávézaccot.
 7. Figyeljünk a kukánkra, hogy véletlenül se kerüljön ki mellé műanyag flakon, zacskó vagy konzervdoboz, amibe beleszorulhat a kis tüskés.
 8. Semmiképp se adjunk a süninek tejet, mert hasmenést okozhat, helyette friss vizet kínáljunk neki.
 9. Etessük a tüskéshátú barátunkat főtt darált hússal, minőségi nedves kutya- vagy macskaeledellel, összetört minőségi száraz macskaeledellel vagy apróra vágott főtt tojással, illetve süneledellel.  
 10. Ha a kutyánknak erős a vadászösztöne, akkor vigyük el a sünt egy távolabbi, biztonságos helyre.
 11. Ha bizonytalan mozgású sünit találunk, akkor valószínűleg egy kihűlés közelében járó sünit látunk. Tegyük egy időre dobozba, és rakjunk be mellé egy meleg vízzel töltött ásványvizes palackot, hadd bújjon hozzá és melegedjen fel.

Ha olyan környéken lakunk, ahol sok a süni, keressük ki és mentsük el a legközelebbi vadaspark, állatkert vagy sünalapítvány telefonszámát, arra az esetre, ha olyan példányt találunk, amelynek orvosra vagy gondozásra lenne szüksége!

 

 

2021. október 23.
Fecske Gábor László