quilling

 

A quilling, vagy papírcsíktechnika fogalmával már biztosan sokan találkoztak. Én mindössze néhány éve ismertem meg, mikor hitetlenkedve néztem kolléganőmet, ahogyan elképesztő kézügyességgel tekerte a vékonyra vágott papírcsíkokat, virágokat alkotva az így felcsavart köröcskékből. Akkor azt gondoltam, soha nem fogom tudni elsajátítatni ezt a módszert, aztán megpróbáltam. Először vékony csíkokat vágtam egy fehér papírlapból, majd elkezdtem őket feltekerni hurkapálcára, az így kapott köröket összeragasztottam, aztán tovább kísérleteztem, indákat ragasztottam rá. Alkotás közben felfedeztem, mennyi minden készíthető belőle.

Később sokat foglalkoztam ezzel a technikával, őszi dekorációt, gyümölcsöket, téli hópelyheket, virágokat készítettem quillingből, húsvéti tojásokat díszítettem általa. Végül annyira megszerettem és elsajátítottam a módszer főbb mozzanatait, hogy az esküvői meghívónkat is ilyen, saját készítésű virággal díszítettem. A quilling technikával készült alkotásokból kiállítás is készült óvodánkban.

2016-ban a járási oktatási osztály a mi óvodánkat jelölte ki fiatal óvodapedagógusok számára tartandó „nyílt foglalkozás” helyszínéül, a téma pedig farsang kapcsán, épp a papírcsíktechnika alkalmazása volt gyerekek körében. A cél az volt, hogy ezt, az akkor teljesen újnak számító technikát népszerűsítsük óvodapedagógusok körében, mutassuk be, hogyan ágyazható be a foglalkozások mindennapjaiba.

Magam is pályakezdő pedagógus voltam, nehezen hittem, hogy a gyerekek körében alkalmazható ez a technika, de nagy meglepetésemre óvodásaim nagyon élvezték a papírcsíkok feltekerését, a díszítés okozta élményeket, kis ujjacskáik ügyesen alkalmazkodtak a feladathoz, és akkor elhatároztam, hogy máskor is felhasználom majd ezt a módszert.

Külön öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy a nyílt foglalkozás után, az összegyűlt óvodapedagógusokkal együtt quillingezhettünk, tavaszi képeslapot készítettünk és közben arról beszéltünk, mennyi területet fejleszt egyszerre ez az új módszer. Az akkor és azóta szerzett tapasztalataimat szeretném most megosztani az olvasóval:

Milyen korosztály számára ajánlott a quilling?

Főleg közép- és nagycsoportos gyerekek körében alkalmazható, ebben az életkorban már képesek hurkapálcára rátekerni a kivágott csíkokat, kívánt alakot formázni a feltekert köröcskékből és létrehozni egy alkotást. Hatéves ovisom hetente veszi elő a színes lapot, és kéri, hogy „klinglingezzünk” (így nevezi) együtt. Ilyenkor szárnyal a fantáziája, olyan dolgokat alkot, hogy magam is meglepődöm néha.

Egyéni vagy csoportmunka?

Mindkét tevékenységforma során alkalmazhatjuk a módszert. Tulajdonságait tekintve leginkább a mozaikhoz hasonlítanám, általa szinte bármilyen kép kirakható. Csoportmunka során a feltekert köröcskékből egy közös alkotást hozhatunk létre, egyéni munkaformánál ki-ki a maga fantáziája szerint tevékenykedhet.

Miért érdemes alkalmazni óvodások körében?

Elsősorban a finommotoros mozgás fejlesztésének szempontjából nagyon előnyös az alkalmazása, ami az íráskészség alapja óvodáskorban. Szabadjára engedi az alkotó gondolkodást, fantáziát, megmozgatja a képzeletet. Segít a kitartás, a türelem, a kreativitás kibontakoztatásában. A sikerélmény során növekszik a gyerekek önbizalma, ami a tanulás során kamatoztatható leginkább.

Kollektív munka során a kapcsolatteremtés, az együttes tevékenység eszköze lehet, előnye, hogy bármi létrehozható általa, játszhatunk a színekkel és bármilyen alkalomra készíthetünk csodás ajándékokat, dekorációkat általa. Húsvét kapcsán tojásokat díszíthetünk vele, anyák napjára képeslapot készíthetünk, őszi gyümölcsöket alkothatunk, karácsonyfát ékesíthetünk vele, farsangkor bohóchajat fabrikálhatunk belőle, egyszóval felhasználásának csak a képzelet szabhat határt.

Aki kedvet kapott a quillingezéshez, annak nincs másra szüksége, csak egy csipetnyi fantáziára, papírra, ollóra, ragasztóra, esetleg hurkapálcára (erre tekerjük fel a csíkokat). Jó quillingezést és élményekben gazdag közös időtöltést kívánok!

 

 

 

2021. április 01.
Pallagi Nikoletta
Pallagi Nikoletta

Pallagi Nikoletta vagyok, egy kárpátaljai magyar óvoda óvónénije immár tíz éve. Szerencsésnek vallhatom magam, hiszen egy összetartó csapat tagja vagyok, családként terelgetjük a ránk bízott gyerekeket, mindenki egyenrangú tagja közösségünknek! Eredetileg magyar nyelvet és irodalmat tanítanék, de mégis az óvodapedagógia lett az én utam. Kicsi gyerekekkel foglalkozni igazán öröm, hiszen az elismerés őszinte szívekből fakad. Példát mutatni, játszva nevelni, hagyományt őrizni, anyanyelvünket ápolni, értéket közvetíteni-ezek mutatnak utat és adnak igazán értelmet számomra a nehéz időkben is!