Kézzel készített ajándék

 

Székelyföldön a tél mindig igazi, hóviharral, jéggel, faggyal és hideggel, soha nem kell búsulni, hogy nem örülhetnünk a hónak, a téli játékoknak, azoknak a csodáknak, amelyet egyedül ez a kicsit zord évszak kínál. Ám éppen ezért, hiszen jóból is megárt a sok, március kezdetén már mindenki nagyon várja tavaszt, egytől egyig, a kicsitől a nagyig. Már az első melegebb napon felderül szinte mindenki, bármerre nézünk mosolygós arcokat láthatunk.

Tavasztündér nem csak meleget, virágokat és mosolygást hoz, hanem számos ünnepnapot is. Talán egy évszakban sincs ennyi ünnepünk nekünk, magyaroknak, mint tavasszal. Kezdődik a nemzetközi nőnappal, majd március 15. következik és persze a húsvét is a tavasz ünnepe.

Székelyföldön a nők napja mindig kiemelt figyelmet kap, persze a többi ünnep is, de valahogyan ennek mégis más a varázsa. Talán azért, mert ez a tavasz első ünnepe? Talán azért, mert ilyenkor már melegebb van? Nem igazán tudni a választ, de egy biztos, a nők napja fontos jeles nap.

Óvodánkban nőnapon minden éveben elsősorban az édesanyákat és a nagymamákat szoktuk köszönteni, de természetesen nem feledkezünk meg a többi kisasszonyról, asszonyról, lányról, néniről, sem, akik körülvesznek minket. Ajándékot készítünk, verset és éneket tanulunk. Ilyenkor mindig nagy az izgalom és a készülődés.

Óvónőként fontosnak tartom, hogy a gyerekek minden élményből kivegyék a részük, ezért nőnapi ajándékot mindig saját kezűleg készítünk, közös erővel. Nem az a lényeg, hogy tökéletes legyen hanem, hogy szeretettel készüljön. Nincs ez másképp a verssel és énekkel sem, nem baj, ha elakadunk benne. Ezt az elvet követve a gyermekek mindig olyan szeretettel vetik bele magukat a készülődésbe, hogy mikor elkészülnek, szinte tökéletes minden és természetesen az anyukák, nagymamák és nénik mindig örülnek az ajándéknak, versnek, éneknek.

 

Szeretem az ünnepeket, hisz ezek színesítik meg szürke hétköznapjainkat. Mindig örömmel tölt el, hogy részese lehetek az ünnepi készülődésnek, főleg a gyerekekkel, hisz mi felnőttek sokszor átsiklunk az ünnepek szépsége fölött, de a gyerekek mindig teljes mértékben átélik azt. Tanuljunk tőlünk, és ünnepeljünk szívvel!

 

 

2021. március 11.
Both Zsuzsika
Both Zsuzsanna

Üdvözöllek… Both Zsuzsanna vagyok, romániai magyar, ezen belül pedig székelyföldi, óvónő. Jelenleg egy kis, kb 200 - 300 fős székely faluban élek, ahol egyedül vagyok óvónő.

Pályám első nekifutásában csupán helyettesítői állást kaptam szülőfalumban Szentegyházán. Ott négy évet dolgoztam, mire lehetőségem nyílt egy véglegesebb állásra Homoródkarácsonyfaluban, ahol immár két éve tevékenykedek.