A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program pályázatot hirdetett külhoni magyar óvodák és magyar tanítási nyelvű csoportok részére. A pályázat célja az volt, hogy fotókon keresztül bemutassa az új tanév kezdetének örömteli pillanatait, bepillantást nyújtson a külhoni magyar óvodák hétköznapjaiba.

 

Eredmény:

Erdély
Zsoboki Óvoda

Erdélyben, Kalotaszegen fekszik kisfalunk, Zsobok. Az itt lakók gyerekeiket a falu egyetlen magyar óvodájába, iskolájába iratják. A Zsoboki Óvoda egy magyar vegyes csoporttal indult 2020 szeptemberében. Az újra találkozás öröme ugyanúgy megtalálható volt az önfeledt mosolyokban, a véget nem érő kacajokban, mint az együttes felfedezésekben is. A járványhelyzetre való tekintettel az eddigieknél több időt tőltünk a szabadban, ahol a valós helyzetek együttes átélése leírhatatlan élményt nyújt a gyerekeknek.

A beküldött kép egy ilyen élményt örökít meg: a bárányfelhők alakját találgatják a gyerekek, kinek- mit sugall a fantáziája.

Erdély
Kazinczy Ferenc Általános Iskola 1-es számú Tagóvódája

Marján Reghina Boglárka vagyok negyedik éve óvodapedagógus. Romániában élek, a barátságos Bihar megyében. Az Érseléndi 1-es számú Tagóvodájában tanítok vegyes csoportú, huncut, ám annál mozgékonyabb, roma gyerkőcök között.

A jelen helyzethez próbálunk alkalmazkodni pozitívan megélni, türelmesnek maradni. A mi csoportunk lételeme a játék. A közös játék, amiben a gyerekek igazán önmaguk lehetnek és kibontakozhatnak.

Fogadják szeretettel e fotót, amely az óvodai életünk csupán egy magocskáját mutatja be. Nem voltunk felkészülve, hirtelen ötletként jött a benevezés, de szívből jövő, apró arc látható a fotón.

Kárpátalja
Nagyszőlősi 9-es számú Bölcsöde-óvoda

A csoport neve: Kalászka

Erdély
Különdíj
Márton Áron Általános Iskola - Bogyó csoport

A járványhelyzet teremtette meg a Kültéri csoportszoba ötletét, melyet a Bogyó csoportba induló gyerekek szülői közösségének segítségével valósítottunk meg. A fotókollázsban felhasznált képek ott készültek.

Erdély
Közönségdíj
Hófehérke Napközi Otthon - Csibészek csoport

Sepsiszentgyörgy