A Látogatás könyvsorozat már több külhoni óvodába is eljutott.

Az itt található előadások megmutatják, hogy szakemberek, de a akár a szülők is miként képesek használni a könyveket a gyermekek fejlődésének segítése kapcsán.

A Látogatás a beszéd birodalmába kötetek a gyermekek magyar anyanyelvi fejlesztésének, beszédfejlesztésének a területén hasznosak, de elsősorban logopédiai terápiás fejlesztő eszköztár a nyelvi késés (megkésett beszédfejlődés) terápiájához.

A könyvek mellé 527 db képet tartalmazó, a könyvek képanyagát tartalmazó Szókártyák is tartoznak, mely az óvodai foglalkozások során használható változatos módon.
A könyveket a szülők is képesek használni, a Magyar Védőnők Egyesülete könyvajánlójában is szerepelnek.

 

Az Építészeti Útmutatók a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program megvalósuló beruházásaihoz készültek. Alapvetően az új épületeknek a szerves beillesztését kívánja elősegíteni a meglévő épített környezetbe, az évszázadok folyamán kialakult helyi építészeti stílusok figyelembevételével. Az arculati kézikönyv célja, hogy segítséget nyújtson az épületek tervezése, átalakítása során. Kiinduló alapja az adott terület népi építészeti hagyományai, a Magyar Néprajzi Atlasz vonatkozó lapjai, melyek a terület 19-20. század fordulóján fennálló képét rögzítik.

Az útmutatók régiókra bontva tárgyalják a Kárpát-medencét. A kiadványok az egyes területekre lebontva adnak javaslatot típustervként egy három foglalkoztatós óvoda kialakítására. A tervek a magyar előírások figyelembevételével készültek. Ezeket alkalmanként a helyi előírásokhoz kell igazítani.

 

A képzésen a magyar védőnői szolgálatot mutatták be, és a résztvevők megismerhették azokat a lehetőségeket, amelyeket ez a szolgálat a családok, elsősorban az édesanyák és gyermekek ellátásában nyújtani tud. Kiemelt hangsúlyt kapott a területi munkára és a várandósság és laktáció kérdéskörére.

Letölthető dokumentumok:

 • Csordás Ágnes: Innováció az alapellátásban védőnők a praxisközösségben 
 • Kardos Robertina: A szülők bevonása gyermekük fejlődésének követésébe és a védőnői szűrővizsgálatba
 • Kissné Garajszki Ildikó - Kardos Robertina:  A szülők bevonása gyermekük fejlődésének követésébe és a védőnői szűrővizsgálatba
 • Tarcai ibolya: Gyermeket váró családok gondozása
 • Tóth Tímea:   Jó gyakorlat bemutatása a védőnői méhnyakszűrés kapcsán

 

A képzés során a résztvevők átfogó képet kaptak a gyermekpszichiátria és a gyermekpszichológia aktuális gyakorlatáról, előadások és workshopok keretében.

Letölthető szakmai anyagok:

 • Dr. Hirsch Anikó: Pszichoszomatikus betegségek – felosztás, terápiák – integratív pszichoterápiás módszerek
 • Dr. Komlósi Piroska: A családterápia szemléleti és módszertani lehetőségei a gyermekellátásban.
 • Dr. Komlósi Piroska: Életciklusváltások a családban
 • Dr. Mátyás Anna: Autizmus
 • Rideg Gyula: Párbeszéd a pszicho-szakmák és pasztoralpszichológusok között
 • Dr. Szalkay Krisztina: Csecsemő-és kisdedkori regulációs zavarok Szülő-gyermek terápiás lehetőségek

 

Regisztráció

Kérjük, a szakmai anyagok letöltéséhez jelentkezzen be, vagy regisztráljon.

A regisztráció után honlapunkon keresztül nem csak a dokumentumokhoz férhet hozzá, hanem jelentkezhet a szakmai rendezvényekre is. 

Bejelentkezés | Regisztráció