Minden gyerek egy művész

-        Mit rajzolsz? - kérdem az alig három éves óvodást.

-        Tűzijátékot! 

Tanúsíthatom, egy igazi, színes firka-birka, azaz tűzijáték volt látható a lapon. Az óvodai évek során a tűzijátékból alakok, formák lettek, aztán házak, állatok, sőt fantáziavirágok, szebbnél szebb rajzok, amelyekből még mindig ott őrzök néhányat a hűtőszekrényemen. Közben a mindig tűzijátékot rajzoló óvodás egy negyedik osztályos kisiskolássá cseperedett, aki még mindig szívesen alkot. 

2021. november 25.

Apukák, hol vagytok?

Apukák, hol vagytok?

Család. A felnőtt mindig tudni fogja, hogy mit takar ez a szó, a gyermek, az óvodás viszont érezni fogja. Mindez akkor tudatosult bennem, amikor az óvodásokkal a napokban a saját családjukról beszélgettünk. Az egyik óvodásom a következőt mondta: „Anya figyel rám, de apa, hát apa dolgozik.” A mondat második fele egy mély sóhajtás közepette hangzott el, egy csalódott tekintet kíséretében. Mindegyik óvodásom tudta, mit jelent az a szó, hogy család, fel tudta sorolni a családtagjait, de amikor ezt papírra kellett vetni, lerajzolni, már nem az ész diktált, hanem az érzések.

2021. október 14.

SNI-s gyerekek az óvodában

SNI

A köztudat általában úgy tekint az óvodapedagógusra, mint egy szuperhősre, aki mindent tud, mindent megold és mindent lehetővé tesz, mégis úgy érzem, hogy óvodai gyakorlatunk során egyre több olyan helyzettel találjuk szembe magunkat, amelyek meghaladják óvodapedagógusi képességeinket. Ma már kevés olyan óvodai csoport van, ahol ne lenne, legalább egy sajátos nevelési igényű gyermek.

2021. augusztus 12.

Szabad játék, az óvodai játékok fekete báránya

önfeledten

A világ tele van gyerekekkel. Gyerekekkel, akik boldog családokban élnek, akiknek minden megadatott. Gyerekekkel, akiknek ezzel szemben már néhány éves korukban meg kell tapasztalniuk a rettegést, a mindennapi falat beszerzésének a nehézségét, azt, hogy az élet nem mindenkinek kedvez ugyanolyan mértékben. Gyerekekkel, akik testi, szellemi fogyatékkal születnek, élnek. Gyerekekkel, akik árvák, félárvák. Mégis, a megannyi különbözőségen túl van valami, ami összeköti őket, ez pedig a játék, és a játékhoz való joguk.

2021. július 01.

Egy óvodás ezer arca

egy óvodás ezer arca

Amikor egy gyermek első alkalommal készül belépni az óvodába, a szülő gondosan előkészíti, felöltözteti és bepakolja a hátizsákjába a legszükségesebb dolgokat. Néha a gyermek ki sem látszik a hátizsákja mögül, s csak mosolygunk rajta, hogy milyen kicsike, de mégis hogy elbírja azt. Pedig abban a hátizsákban nemcsak cserecipő, csereruha, innivaló, kedvenc játék van, hanem benne van a gyermek egész addigi élete. Az érzései, félelmei, szokásai, a kíváncsisága, s a szülőkről való leválás keserédes könnyeinek a súlya.

2021. április 22.

Egy bögre törődés

egy bögre törődés

Ha lenne egy varázsbögrém, akkor abban sosem hűlne ki a kávém. Sosem felejteném azt a bögrét valahol egy szekrényen az ebédlő és a csoportszoba között, mert valamelyik óvodásom segítségért kiált a mosdóból. Mindig varázsolnék bele elegendő türelmet, kreativitást, elfogadást, de ami biztos, hogy nem hiányozna a bögréből, az a törődés lenne. Törődés gyermekek, szülők, kollégák iránt. Nekem ilyen varázsbögrém nincs, de szerencsére az óvodásaimnak van!

2021. március 08.

Amikor a pedagógus kiengedi a gőzt

Pedagógus takarító osztag

Minden évben eljön az a nap, amikor a világ egy kicsit a feje tetejére áll, amikor a pedagógus egy kicsit megőrül. Megengedi magának hogy megfeledkezzen a mindennapok elvárásairól, átváltozik, jelmezt ölt, bármilyet. Felveszi a tüllszoknyát, a pizsamát, a hálóköntöst vagy az otthonkát, teniszcipőt vagy mamuszt húz, s végre kiengedi a gőzt. Ha ezen a napon belépsz a tanintézményünkbe, ne lepődj meg semmin! Farsangban bármi megtörténhet.

2021. február 18.

Nézed, de vajon látod is?

Vágyak a képernyő előtt

Néztél-e gyermekek, kis óvodások szemébe az utóbbi időben, s ha néztél, láttad-e azt, hogy mennyire hiányzik nekik az óvodai közösség, a napi rutin, az elfoglaltság? Néztél-e szülők szemébe, s ha néztél láttad-e az aggodalmat, a napi teendők és a gyermekek online oktatásának biztosítása között vergődő mindennapok súlyát? Néztél-e pedagógusok szemébe, s ha néztél láttad-e a hatalmas nyomást, ami a vállaikra nehezedik, a kiduzzadt szemek mögül visszaköszönő pedagógusi hivatás legszebb üzenetét, hogy mi mindig minden körülmények között itt vagyunk nektek?

2020. december 19.

A szivárványon túl

Hogy mi lakik a szivárványon túl? Elfogadás. Azon is túl? Megértés. És még azon is túl? Szeretet.

Negyedik óvodai napunk a pandémia óta kialakult rendhagyó, új tanévben. Reggelihez sorakozunk, libasorban, igyekezve betartani a távolságot. Az egyik kisfiúm hátra fordul, rámosolyog a hátánál álló roma kislányra, majd közel hajol és nyom egy nagy cuppanós puszit az arcára. Mindketten érezhetően nagyon boldogok. Hogy nem lenne szabad megpuszilniuk egymást? Óvodában az ilyesmit még a plexi válaszfal sem tudná megakadályozni.

2020. november 25.